KISAH TELADAN

PUBLISHED BY MAMZ 1/1/2024

KISAH TELADAN UWAIS AL - QARNI

Dalam sebuah hadits yang diriwayatkan Muslim, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda bahwa sebaik-baik tabi’in atau pengikut adalah seorang laki-laki yang biasa dipanggil Uwais. Nama lengkapnya Uwais al Qarni. Dia seorang yatim dan hanya tinggal bersama ibunya yang sudah tua dan lumpuh di Yaman.

Uwais juga mempunyai belang di badannya. Uwais dan ibunya berasal dari keluarga miskin. Rasulullah menyuruh Umar bin Khattab dan Ali bin Abi Talib mencari Uwais. 

“Carilah dia (Uwais al Qarni), dan mintalah dia memohonkan keampunan untukmu,” sabda Rasulullah sebagaimana yang diriwayatkan dalam hadis Muslim Shohih. Siapa sebenarnya Uwais al Qarni yang begitu istimewa bagi Rasulullah?

Dipetik daripada buku Kisah Hidup Uwais al Qarni Penghuni Langit Kekasih Tuhan Semesta Alam karya Muhammad Vandestra, Uwais dan ibunya memeluk Islam setelah mendengar seruan Nabi Muhammad SAW dari Mekah. 

Uwais seorang pemuda soleh yang sangat menghormati ibunya. Uwais sentiasa menjaga dan memenuhi segala permintaan ibunya.

Pada suatu ketika, Uwais meminta izin kepada ibunya untuk bertemu dengan Nabi Muhammad yang ketika itu berada di Madinah. Ibunya memberi kebenaran dan menyuruh Uwais pulang cepat kerana ibunya yang sakit. Sesampainya  Uwais di Madinah, Uwais terus ke rumah Rasulullah s.a.w. Tetapi malangnya Uwais tidak dapat bertemu Rasulullah kerana Rasulullah s.aw. berada di medan perang.

Teringat pesan ibunya agar cepat pulang ke Yaman, Uwais terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada Siti Aisyah R.A, isteri Rasulullah yang berada di rumah ketika itu. Dia tidak lupa meninggalkan salamnya kepada Rasulullah. 

Satu lagi kisah dari Uwais al Qarni ialah dia sentiasa menunaikan hajat ibunya. Ibu tua itu teringin sangat hendak menunaikan haji. Walaupun ketika itu tiada wang, Uwais berasa sukar untuk menunaikan hajat ibunya. Dari Yaman, perjalanan ke Mekah sangatlah jauh. Melepasi padang tandus yang panas. Orang yang pergi ke Mekah biasanya menggunakan unta untuk membawa bekal yang banyak.

Uwais terus berfikir untuk mencari jalan keluar agar ibunya dapat pergi ke tanah suci. Kemudian, dia membeli seekor anak lembu dan Uwais membina kandang di puncak bukit. Setiap pagi dia berulang alik membawa anak lembu itu naik dan turun bukit. Ramai yang menganggap perbuatan Uwais itu pelik.

Selepas 8 bulan berat lembu Uwais telah mencecah 100 kilogram. Apabila tiba musim haji, Uwais merasakan ototnya kuat dan bersedia untuk mengangkat beban yang berat. Dia juga membawa ibunya dari Yaman ke Mekah untuk menunaikan haji.

Di tanah suci, Uwais al Qarni dengan teguh menggendong ibunya wukuf di Arafah dan tawaf di Kaabah. Di hadapan Kaabah, air mata ibunya tumpah. Uwais pun berdoa, 

“Ya Allah, ampunilah segala dosamu ya ibu.” 

“Bagaimana dengan dosa kamu?” tanya ibunya yang terkejut kerana Uwais tidak meminta diampunkan dosanya.

“Dengan diampunkan dosa ibu, ibu akan masuk syurga. Rezeki ibu sudah cukup untuk membawa saya ke syurga.” jawab Uwais.

Allah s.w.t juga memberi rahmat kepada Uwais. Penyakit tompok pada badan Uwais segera sembuh. Hanya tinggal satu titik putih di belakang lehernya. Tanda di tengkuk adalah tanda seperti yang disebutkan oleh Rasulullah kepada Umar bin Khathab dan Ali bin Abi Talib untuk mengenali Uwais. Akhirnya Umar dan Ali berjaya bertemu dengan Uwais. Dan seperti pesan Rasulullah, Umar da Ali meminta Uwais mendoakan mereka agar diampuni oleh Allah SWT.

Beberapa tahun selepas Umar dan Ali, Uwais meninggal dunia. Terkejut orang Yaman ketika itu, kerana ramai yang berebut-rebut untuk memandikan, menyembahyangkan dan mengebumikan jenazah Uwais. Ramai yang percaya bahawa orang yang berebut-rebut memandikan, menyembahyangkan dan mengebumikan jenazah Uwais al Qarni ketika itu adalah malaikat.

“Malaikat diturunkan ke bumi, hanya untuk mengurus jenazah dan jenazah (uwais),” tulis Muhammad Vandestra.

Demikianlah kisah Uwais Al-Qarni yang amat taat dan kasih kepada ibunya. Seorang Wali Allah yang tidak terkenal di bumi, tetapi amat terkenal di langit.

Firman Allah SWT :

وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوٓا۟ إِلَّآ إِيَّاهُ وَبِٱلْوَٰلِدَيْنِ إِحْسَـٰنًا ۚ

“Dan Tuhanmu telah mewajibkan supaya tidak menyembah selain dari-Nya dan berlaku baik kepada ibu bapa.”  

(Surah Al-Isra’, ayat 23) 

Sumber : detiknews & shafiqqolbu