loader image

13 tips untuk lakukan teknik “Tummy Time” dengan selamat dan berkesan.

tummy time

Tummy time penting sejak hari pertama untuk membantu bayi anda membesar dengan kuat – walaupun bayi anda meragam dan menangis jika anda meniarapkannya. Pakar mendapati bahawa bayi yang tidak pernah meniarap akan lambat untuk menghasilkan skill motornya. “Pengalaman meniarapkan mereka akan membantu bayi anda belajar untuk push up,  berguling, mmerangkak, dan cuba untuk bangun,” jelas […]

BAYI KEJANG SAMPAI SAWAN? BAHAYA KALAU DIBIARKAN!

Pasti ibu2 panik bila anak tiba-tiba mengalami kekejangan sampai tidak sedarkan diri..Siapa yang tak cuak kan? tetiba jer terbaring tak sedarkan diri, diserang kekejangan badan dan kaki, mata hitam memandang ke atas, air liur meleleh, atau perubahan warna kebiru-biruan pada kulit dan bibir..ALERT!.Ibu ayah ada pengalaman macamni tak? lebih menakutkan kalau dia kena tengah-tengah malam […]

TIPS PENJAGAAN BAYI KETIKA DEMAM

Kebelakangan ni cuaca agak tak menentu kan Kejap panas terik, tiba-tiba hujan lebat. Kesan cuaca yang macam tu pastinya membuatkan tahap kesihatan agak menurun terutama sekali anak-anak kita. Mula la si manja ni demam lah, selsema mahupun batuk..Jom kak Ira kongsikan di sini cara memantau dan menjaga anak yang demam supaya tidak menjadi parah lagi. […]

Anak tak hormat Ayah? Ayah boleh lakukan ini.

Hi Mamz Lover, jika sebelum ni, bonding antara Mummiez dan si Manja ditekankan. Tetapi harini Teacher Sofwa nak kongsi juga, kepentingan buat si ayah untuk bonding dengan Si Manja. Banyak kelebihan bila si Ayah rapat dengan Si Manja, antaranya, akan merembeskan hormon kegembiraan buat anak dan juga ayah. Akan meningkatkan kesihatan buat ayah dan anak. […]

Lakukan ini jika anak Mummiez menangis bila ‘berjauhan’ dari Mummiez

Hi Mummiez,   Ingat tak Selasa lepas saya kongsikan tanda-tanda anak yang mengalami separation anxiety. Jadi harini kita sambung dengan tips apa Mummiez perlu buat jika Si Manja Mummiez jauh sikit dari Mummiez yang nak ke toilet, atau pun nak ke dapur.   Setelah menelaah akan maksud Separation Anxiety, takut dan gusar akan kehilangan. Banyak […]

3 kali sapu dah keluar muntah, anak dah tak batuk kuat lagi

Hi Mummiez,   Kalau anak Mummiez batuk berkahak dan selsema berpanjangan, dan ahli perubatan diagnose pneumonia, wajib baca ni.    Harini Teacher Sofwa  nak kongsi successful story saya sendiri yang dah gunakan mamz Oil ni.   Ceritanya bermula……   Berlaku hari Ahad lepas. Lepas settle kemas barang anak-anak ke taska, sofwa pun siap-siap nak tidur […]

Alamak! Kenapa anak asyik nangis je ni

Anak menangis je setiap kali mama ke dapur atau ke tandas. Menangis tu menjeit-jerit, macam kena cubit kan Mummiez. Faham perasaan kita yang di tandas mesti macam risau. Bertambah risau bila jiran ingat kita dera anak. Maklumlah sekarang banyak kes dera. Inilah salah satu cabaran apabila menjadi seorang ibu. Sebenarnya Mummiez, ini lah yang dipanggil […]

Ini 5 Tips tambahan untuk atasi masalah speech delay.

5 cara atasi anak delay speech

Ada anak…umur dah mencecah 3, 4 tahun tapi agak senyap….tak reti nak bertutur, ibu suruh cakap, anak perati je, cakapnya tak. Kalau bercakap pun, tak jelas, lambat sikit orang tua-tua cakap. Ada yang pernah alami situasi macam ni tak? Speech delay, lambat bercakap, bertutur. Normal ke untuk anak berumur 3-4 tahun? Mesti risau kan bila […]

Need Help? Chat with us