loader image

Kenapa bayi suka ketawa ya?

Selamat Hari Kemerdekaan buat semua Mummiez. Jom Mummiez kita santai-santai hari ni. Kita bercerita mengenai gelak tawa Baby.  Perkara pertama yang bayi akan lakukan ialah menangis ketika lahir ke dunia. Itulah respon Si Manja Mummiez. Teruja bila bayi anda boleh memberikan respon. Gelak, menangis adalah cara untuk Si Manja Mummiez respon kepada kita.    Tetapi, […]

Tips penjagaan anak hidap ekzema

Anak sihat adalah perkara paling menggembirakan para ibu bapa. Tapi bila anak jatuh sakit, memang tak keruan jadinya. Bila anak sakit, membuatkan ibu ayah terpaksa bersengkang mata untuk jaga anak kecil. Lagi-lagi kalau penyakit yang kekal macam ekzema ni.  Ekzema ialah penyakit yang tiada ubatnya. Hanya boleh mengawal dari ia menjadi semakin teruk. Tapi sejauh […]

“Bila hamil, banyak perubahan pada badan.”

Teruja bila dapat tahu Mummiez hamil kan. Tapi Mummiez perlu bersedia dari segi mental dan fizikal. Pelbagai perubahan yang akan beraku kepada tubuh mummiez bila mengandung. Dan itulah kenangan terindah Mummiez bila anak dah membesar nanti. Setiap moment terindah semasa mengandung akan di ingat sampai bila-bila. Terutamanya kehamilan pertama. Ada beberapa bahagian akan berubah antaranya, […]

Emotional burnout ? Hati-hati para Ibu..

Semua ibu mesti nak berikan yang terbaik. Tapi pasti Mummiez telah berikan tenaga sepenuhnya. Antaranya bangun pagi untuk masakkan buat bekal anak pergi sekolah, gosokkan baju anak untuk ke sekolah.  Tapi mungkin ini akan membuatkan Mummiez stress sebab Mummiez perlu berikan yang terbaik untuk anak. Kadang-kadang rasa macam nak give up. Tapi teruskan juga kan […]

Dah bagi ubat macam-macam, tak baik juga. Akhirnya…

Madeena Safiya gembira dengan Mamz Oil Mummy Syazrena gusar bila anak mula batuk selsema dan berkahak. Bila nak tidur malam je meragam. Banyak yang di lalui sehingga jumpa solusinya. Jom ikuti kisah Puan Syazrina berjuang demi Si Manja, Madeena Safiya, 9 bulan.   Bermula cerita di hari raya. Berkumpul bersama sanak saudara. Mula lah Madeena […]

Apa perkataan pertama Si Manja?

Terujanya bila Si Manja dah boleh mengeluarkan perkataan untuk bercakap dan meminta sesuatu dari Mummiez. Mummiez tahu sebenarnya anak seawal  2 tahun perlu ada perkembangan pertuturan yang betul.  Apa perkataan yang perlu mereka sebut dan apakah penanda aras anak Mummiez perkembangan Si Manja Mummiez. Jom kita semak. Terdapat 7  perkataan pertama yang Si Manja berusia […]

Apa itu ‘floor time’?

Mesti Mummiez tak pernah dengar apa tu floor time kan. Bahasa mudahnya floor time ni ialah masa untuk anak 7- 12 bulan bermain di lantai. Macam mana tu? Mummiez cuma pastikan lantai bersih, letakkan permainan kegemaran anak contohnya anak patung, teddy bear, atau  rattles anak kemudian pastikan persekitaran anak selamat. Kemudian biarkan anak bermain merangkak, […]

Need Help? Chat with us