loader image

13 tips untuk lakukan teknik “Tummy Time” dengan selamat dan berkesan.

tummy time

Tummy time penting sejak hari pertama untuk membantu bayi anda membesar dengan kuat – walaupun bayi anda meragam dan menangis jika anda meniarapkannya. Pakar mendapati bahawa bayi yang tidak pernah meniarap akan lambat untuk menghasilkan skill motornya. “Pengalaman meniarapkan mereka akan membantu bayi anda belajar untuk push up,  berguling, mmerangkak, dan cuba untuk bangun,” jelas […]

Ini 5 Tips tambahan untuk atasi masalah speech delay.

5 cara atasi anak delay speech

Ada anak…umur dah mencecah 3, 4 tahun tapi agak senyap….tak reti nak bertutur, ibu suruh cakap, anak perati je, cakapnya tak. Kalau bercakap pun, tak jelas, lambat sikit orang tua-tua cakap. Ada yang pernah alami situasi macam ni tak? Speech delay, lambat bercakap, bertutur. Normal ke untuk anak berumur 3-4 tahun? Mesti risau kan bila […]

7 cara melatih bayi makan sendiri. Tak ada lah susah mana sangat pun !

ajar anak makan

Anak yang baru lahir perlulah diberi didikan yang secukupnya untuk memastikan anak-anak boleh berdikari apabila mereka besar nanti. Kalau asyik nak kena suap sahaja, penat juga! Pepatah Melayu ada mengatakan melentur buluh biarlah dari rebungnya.  Setiap didikan yang ibu bapa beri haruslah sejak kecil lagi supaya anak-anak sudah terdidik dan terbiasa dengan ajaran yang diberikan. Anak […]

Resepi TERBAIK untuk bayi 6 bulan yang Ibu wajib tahu!

Bayi memerlukan makanan yang berkhasiat untuk membesar dengan baik dan sihat. Sebagai ibu, pasti anda tertanya-tanya mengenai makanan bayi 6 bulan yang dapat membekalkan segala keperluan nutrisi mereka. Pada usia 6 bulan, susu ibu masih lagi merupakan sumber utama nutrisi untuk bayi. Walau bagaimanapun, pemberian susu ibu sahaja tidak mencukupi. Kini, si manja sudah boleh […]

BAYI KEJANG SAMPAI SAWAN? BAHAYA KALAU DIBIARKAN!

Pasti ibu2 panik bila anak tiba-tiba mengalami kekejangan sampai tidak sedarkan diri..Siapa yang tak cuak kan? tetiba jer terbaring tak sedarkan diri, diserang kekejangan badan dan kaki, mata hitam memandang ke atas, air liur meleleh, atau perubahan warna kebiru-biruan pada kulit dan bibir..ALERT!.Ibu ayah ada pengalaman macamni tak? lebih menakutkan kalau dia kena tengah-tengah malam […]

BAYI KEJANG SAMPAI SAWAN? BAHAYA KALAU DIBIARKAN!

Pasti ibu2 panik bila anak tiba-tiba mengalami kekejangan sampai tidak sedarkan diri..Siapa yang tak cuak kan? tetiba jer terbaring tak sedarkan diri, diserang kekejangan badan dan kaki, mata hitam memandang ke atas, air liur meleleh, atau perubahan warna kebiru-biruan pada kulit dan bibir..ALERT!.Ibu ayah ada pengalaman macamni tak? lebih menakutkan kalau dia kena tengah-tengah malam […]

TIPS PENJAGAAN BAYI KETIKA DEMAM

Kebelakangan ni cuaca agak tak menentu kan Kejap panas terik, tiba-tiba hujan lebat. Kesan cuaca yang macam tu pastinya membuatkan tahap kesihatan agak menurun terutama sekali anak-anak kita. Mula la si manja ni demam lah, selsema mahupun batuk..Jom kak Ira kongsikan di sini cara memantau dan menjaga anak yang demam supaya tidak menjadi parah lagi. […]

MOMIES RESAH KALAU ANAK KEMBUNG PERUT?

Betul tak kalau kita kata bila anak-anak tak selesa perut, mummy daddy lah yang paling resah gelisah kan? Tak kiralah kembung ke mahupun sembelit.Si kecil anda akn menangis meminta perhatian dari anda dan minta anda membantu mereka 😢 Sooo, dekat rumah mohon spare kan #Mamz oil ni tau sebab memang sangat2 membantu mengatasi masalah ketidakselesaan perut anak anda! 🙂 […]

Need Help? Chat with us