loader image

“Walaupon bekerja di hospital, tahu sedikit pasal perubatan ni..”

Perkongsian Pn Safiah dari Puchong, Selangor.. permulaannya bila anaknya tak sihat, kita sebagai ibu yang paling susah hati. Badan penat tak usah cerita la. Tambah-tambah kita pun dalam pantang lagi. Boleh melarat kalau biar lama-lama selsema berkahak ni. Paling takut kalau baby kena jangkitan paru-paru. Ada 1 malam tu, baby menangis teruk sgt. Mesti sebab […]

7 Tips nak jaga kesihatan mental semasa duduk kat rumah ikut Perintah Kawalan Pergerakan. Baru kekal bahagia ya!

Ramai yang dah boring, stress dan cemas masa duduk kat rumah akibat isu COVID-19 ni. Memang patut pun kita rasa macam utu kan, tapi tak elok kalau kita biarkan perasaan kita macam tu je. Ni Kak Ira share tips supaya kesihatan mental kita tetap sihat walapun dalam keadaan sekarang ni. 1. Jaga kebersihan diri dan […]

“Walaupon dah bekerja sebagai guru, perlu untuk kita usaha tambah pendapatan sampingan..”

Puan Salini dari Putrajaya merupakan ibu kepada tiga orang anak. Beliau telah mengamalkan Mamz ketika dalam pantang anak yang ketiga. Beliau sentiasa sapukan Mamz kepada anaknya setiap kali lepas mandi di bahagian dada, belakang badan dan juga tapak kaki. Alhamdulillah, hasil konsisten menggunakan Mamz, baby beliau tiada masalah kembung. Bila nampak baby selsema, beliau terus […]

Bolehkah COVID-19 Dipindahkan Kepada Bayi Menyusu & Dalam Kandungan?

Disebabkan wabak COVID-19 ini, tentunya golongan ibu mengandung adalah antara yang cukup risau tentang keadaan dirinya dan juga kandungan. Malah persoalan yang sama juga mungkin berlegar-legar bagi ibu menyusu. Ini kerana, waktu inkubasi COVID-19 mungkin menyebabkan seseorang tidak merasakan sebarang simptom sebelum disahkan positif. Jadi, adakah bayi menyusu dan bayi dalam kandungan berisiko untuk mendapat […]

“Sebagai seorang ibu yang bekerjaya menjadi kerisauan bila anak tak sihat.. lepas amal Mamz, anak serasi dan terus share kepada ibu2 diluar sana..”

Pn Saidatul dari Putrajaya bersama dengan anaknya yang merupakan pengguna mamz sejak dari kecil lagi. Beliau menggunakan Mamz ini dari packaging lama sehingga packaging baru. Beliau mula menggunakan Mamz sejak dalam pantang anak yang ketiga. Kebetulan ketika itu, anak yang ketiga berjangkit dengan abang-abangnya yang selalu batuk dan selsema. Pada masa itu, beliau terfikir macam […]

‘Sembelit Bukan Penyakit’- Doktor Kongsi 3 Cara Elak Sembelit Anak Tanpa Guna Ubat

“Mama, susahnya adik nak berak ni…sakit la perut adik…” Susah untuk membuang air besar atau sembelit merupakan situasi yang anak-anak kian membesar alami. Hal ini kerana, kekurangan air dalam badan dan jenis makanan yang dimakan menjadikan anak-anak susah untuk membuang air besar. Namun, penting untuk ibu bapa tahu bahawa sembelit bukanlah dikategorikan sebagai penyakit kerana […]

“Walaupon dah bekerjaya tetap, kos sara hidup sekarang makin tinggi..”

Puan Raja NorFarahin dari Kuala Lumpur pada asalnya mengenali Mamz melalui Facebook. Mamz ini merupakan penawar alternatif untuk selsema dan berkahak. Lagipon banyak komen-komen positif dari ibu-ibu yang dah menggunakan Mamz. Menurut beliau, anaknya ada G6PD. Seperti yang kita ketahui, baby G6PD ini sangat sensitif. Tapi yang menariknya, beliau menggunakan Mamz ini bukan untuk selsema […]

Ayuh Amalkan 4 Saranan Dari KKM Untuk Lindungi Diri Anda & Keluarga Daripada Jangkitan COVID-19.

Pandemik COVID-19 disahkan merebak di negara kita pada 25 Januari 2020 membuatkan kerajaan Malaysia memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020. Tapi, sayangnya masih ada yang berdegil dan gagal mematuhi arahan ni. Selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Kementerian Kesihatan Malaysia ingin menasihatkan orang ramai untuk mematuhi […]

“Hidup sebagai suri rumah dan komitmen yang banyak menjadikan beliau ingin menjadi sebahagian dari Team Mamz..”

Ikiti kisah perkongsian Nor Aziyah Mohd Nor dari Shah Alam.. Beliau lebih mesra dipanggil Azie.. beliau mempunyai 4 org cahaya mata, 3 lelaki dan 1 perempuan.. masa lahirkan anak perempuannya pada 13/11/2016, saya ceaser kerana jantung baby dah lemah disebabkan beliau demam suhu terlalu tinggi sampai 39 darjah celcius.. Mungkin disebabkan komplikasi masa bersalin tu […]

“Nak Cepat Matikan Virus COVID-19, Sabun Tangan 20 Saat Sebelum Sentuh Bahagian Muka..”

Virus COVID – 19 tidak mengambil masa yang lama untuk menjangkiti seseorang. Hanya melalui sentuhan dan droplet(titisan) ketika kita batuk, bersin atau selsema ia akan menjejaskan sistem imunisasi seseorang Pegawai Perubatan, Dr Adelin Md Zin dari Poliklinik Sakura, Alor Gajah, Melaka ada berkongsi info tentang COVID – 19 dengan cara yang lebih mudah untuk difahami […]

Need Help? Chat with us