fbpx

7 TIPS MENGURUT BAYI YANG IBU PERLU TAHU!

7 TIPS MENGURUT BAYI YANG IBU PERLU TAHU!

7 TIPS MENGURUT BAYI YANG IBU PERLU TAHU!

Lepas Kak Ira tahu banyaknya manfaat urutan bayi ni, teringinlah pula nak cuba-cuba urutan bayi di rumah. Tapi macam mana nak mula ya?

1. PASTIKAN SUHU DAN CAHAYA YANG SESUAI.

Suhu persekitaran tidak terlalu panas atau terlalu sejuk untuk bayi. Cahaya dari lampu juga tidak terlalu terang pada mata si comel yang buatkan dia rasa tidak selesa dan gelisah sepanjang masa.

2. PASTIKAN BAYI TIDAK TERLALU LAPAR ATAU KENYANG.

Bayi mestilah dalam keadaan rehat dan sedar. Elakkan urut bayi selepas makan atau sebelum waktu makan. Ini akan buat bayi tidak selesa semasa urutan dijalankan.

3. JANGAN URUT BAYI SEMASA BAYI TIDUR.

Mungkin anda rasa senang urut bayi semasa dia tidur. Anda silap. Anda akan buat tidur bayi anda terganggu dan ini juga signal anda tidak menghormatinya. Hati-hati.

4. LETAKKAN BAYI DI TEMPAT RATA

Bagi anda yang baru nak belajar urutan bayi, pastikan anda urut bayi di tempat rata seperti atas lantai. Elakkan urut bayi di tempat tinggi dan tidak stabil seperti meja salin lampin bayi.

Jaga keselamatan anda dan bayi semasa sesi urutan.

5. BASUH TANGAN ANDA.


Cuci tangan anda dengan sabun sebelum sesi urutan. Hal ini untuk mengelakkan kuman atau virus menjangkiti bayi anda. 

6. BERIKAN URUTAN YANG LEMBUT TETAPI PADAT


Urutan yang betul ialah urut pada point-point vitaflex. Urutan yang diberi tidak menggelikan bayi. Walaupun urutan yang diberi lembut tapi ia padat atau firm yang buat otat dan saraf beri kesan positif selepas urutan.

7. GUNA MINYAK BABY MAMZ.

Gunakan minyak yang sesuai untuk disapu pada perut bayi dan urutkan dengan lembut. Paling SENANG dan MUDAH, sapu saja MAMZ kt dada dan perut baby kalau kembung perut, In shaa Allah kejap je boleh lega, xde la baby menangis lagi bila dah lega. Senang sgt.

Mommies pun tak perlu runsing sebab MAMZ ni 100% bahan semulajadi. Tak bahaya kepada baby. Kalau masuk mulut pun xde masalah, tambah jadi ubat lagi kt dia.

Kak Ira memang guna Mamz ni kt 3 orang hero dan 1 heroin kt rumah tu. Syukur sesangat, memang sejak diorg baby lg sampai besar. Kak Ira memang amal sapu Mamz ke perut dan dada tiap kali lepas mandi dan sebelum tido setiap hari.

#Mamz
#PenawarSELSEMABERKAHAKBayiNo1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Enter your keyword