fbpx

“Happy sangat walaupon suri rumah mampu menjana pendapatan sampingan.. permulaannya hanya guna untuk anak sendiri yang terkena jangkitan kuman pada paru-paru sahaja..”

“Happy sangat walaupon suri rumah mampu menjana pendapatan sampingan.. permulaannya hanya guna untuk anak sendiri yang terkena jangkitan kuman pada paru-paru sahaja..”

“Happy sangat walaupon suri rumah mampu menjana pendapatan sampingan.. permulaannya hanya guna untuk anak sendiri yang terkena jangkitan kuman pada paru-paru sahaja..”

Ini kisan Puan Andriani dari Petaling Jaya, Selangor. Selepas saya melahirkan anak ke 2 pada tahun 2013, doctor ada pesan untuk tak mengandung lagi kerana risiko tinggi bagi yg mengidap thalassemia, sebabnya hb selalu low tekanan darah pun tak berapa stabil.

Tapi apa kan daya takdir Allah hadirkan lagi rezeki pada tahun 2015 dan lahir lah anak ke 3 saya pada tahun 2016. Sejak lahir baby saya kerap kena demam yg tak menentu.

Doctor dah mula syak, yg baby saya juga mengidap thalassemia, so doctor pun buat ujian darah, and the result is yes positive thalassemia sama dgn saya, bukan setakat tu je doctor pun bagi tahu bahawa darah baby dan paru-parunya sudah terkena jangkitan kuman disebabkan demam yg on of berpanjangan.

Doctor pon dah arahkan baby saya untuk admit hospital, saya pasrah saya redha je, dengan apa2 yg berlaku tu. Lama juga saya berkampung kat hospital Sunway Medical Centrel hampir sebulan. Semasa di hospital, ada kawan suami datang melawat, dan dia bagi saya try Mamz katanya elok untuk bersihkan kahak so saya pun try mana tau Allah bagi kesembuhan.

Bismillah saya pon try, saya sentiasa spray dlm mulut baby pada waktu petang dan malam. Lepas spray, baby berak busuk sgt dan muntah pun berlendir.. Takut juga lah masa tu sbb lepas spray mamz, ni baby berak-berak, saya pon panggil nurse. Dan saya pun bagi tau kenapa baby saya jadi macam ni berak2 berlendir berbuih. Nurse check katanya itu kahak puan.

Lepas 3 hari guna mamz, baby dah boleh balik. Lega rasanya, darah dah pon dah elok, jangkitan kuman pada paru-paru pun dah tak ada. Walaupun dah boleh balik, doctor masih lagi pantau so 2 minggu sekali check up. Duit abes banyak tauūüėĀ

Sehinggalah saya terjumpa agen mamz dan saya pun beli sekaligus menjadi sebahgian daripada #Team_Mamz. Sambil guna untuk anak, bole jana pendapatan sendiri kan. Alhamdulillah, hasil jualan sehingga hari ini saya mampu untuk buat simpanan sendiri dan saya juga dapat membeli emas. Pada masa yang sama dapat membantu meringankan beban suami. In shaa Allah, saya dan suami merancang untuk ke Tanah Suci untuk menunaikan umrah.

Alhamdulillah sekarang anak saya dah besar. Anak pon tak pernah masuk hospital dan dah tak pernah kena sebarang penyakit selain selsema batuk di sebabkan dia suka makan aiscream‚Äć.

Tapi saya dah tak risau walaupon anak kadang2 selsema batuk sebab saya ada Mamz yg sentiasa ada dirumah. selsema je saya terus sapukan mamz, batuk pon saya spray terus dlm mulut bahkan dia sendiri dah tau cara gunakan mamz sendiri. Alhamdulillah mujur ada Mamz

Saranan beliau kepada ibu-ibu diluar sana, jika ada anak yang kerap selesema berkahak, wajib standby Mamz. Kemana sahaja WAJIB bawa Mamz sebagai First Aid di dalam beg. Tanggungjawab ibu untuk anak yang tersayang!

#Mamz
#PenawarSELSEMABERKAHAKBayiNo1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Enter your keyword