fbpx

Tips Ibu & Bayi

TIPS ATASI HIDUNG BAYI TERSUMBAT!

TIPS ATASI HIDUNG BAYI TERSUMBAT!

Mesti mommies resah hati sangat kan bila hidung si kecil tersumbat. Susah nak menyusu, merengek jer tak selesa nak tidur. Tapi, tahu tak kalau sedut hingus dari hidungnya tu sangat berisiko?! Virus dari kotoran tersebut boleh berpindah ke saluran pernafasan kita. Dan high possibility kita akan spread the viruses pada orang lain! So jom cuba […]

HENTIKAN BAYI MENANGIS DENGAN TEKNIK 5S!

HENTIKAN BAYI MENANGIS DENGAN TEKNIK 5S!

Tidak cukup tidur merupakan perkara biasa bagi mereka yang bergelar ibu ayah. Anak kecil yang selalu meragam dan menangis pada waktu malam cukup meresahkan ibu ayah. Jadi, Kak Ira nak share siket teknik praktikal untuk hentikan bayi menangis melalui Teknik 5s dari Dr Harvey Karp, pakar pediatrik. 1. SWADDLING (MEMBEDUNG) Melalui cara swaddling atau membedung, […]

BAYI ANDA SUSAH NAK TIDUR LENA?

BAYI ANDA SUSAH NAK TIDUR LENA?

Masalah susah nak tidur ni biasanya terjadi pada baby yang yang berumur lebih daripada 6 bulan. Mesti dah jadi perkara biasa untuk mommies dengan daddies untuk bangun tengah malam disebabkan baby meragam kan? Memang susah nak sesuaikan diri dengan keadaan ni terutamanya buat pasangan yang baru menjadi ibu dan ayah. Tapi ada cara yang sesuai […]

5 TIPS ELAK ANAK SAKIT MASA RAYA

5 TIPS ELAK ANAK SAKIT MASA RAYA

1. TIDUR YANG MENCUKUPI Waktu tidur memainkan peranan penting dalam kesihatan seseorang, termasuklah anak kecil. Merujuk kepada National Sleep Foundation, 11-14 jam tidur diperlukan bagi anak kecil berusia 1-2 tahun, 11-13 jam tidur bagi anak kecil berusia 3-5 tahun, manakala 9-11 jam tidur diperlukan oleh kanak-kanak berusia 6-13 tahun setiap hari. Jika anak susah tidur […]

5 TIPS BALIK KAMPUNG BERSAMA MAMZ!

5 TIPS BALIK KAMPUNG BERSAMA MAMZ!

Sebelum balik raya kali ni cuba buat 5 tips yang Kak Ira cadangkan ini supaya perjalanan mommies sekeluarga lebih seronok. 1. Servis kenderaan Tak kisahlah mommies balik kampung naik apa. Kereta atau motor pastikan dah servis untuk tengok tayar selamat tak nak jalan jauh. Minyak hitam dan sebagainya dah siap tukar. Tak mahulah kereta meragam […]

5 PETUA TRADISIONAL MELAYU LAMA MERAWAT RUAM BAYI. MESTI CUBA MANA TAHU SERASI KAN? Petua No. 5 Paling Senang!

5 PETUA TRADISIONAL MELAYU LAMA MERAWAT RUAM BAYI. MESTI CUBA MANA TAHU SERASI KAN? Petua No. 5 Paling Senang!

Bila tengok sahaja ruam di muka dan dada anak mesti kita rasa runsing kan? Anak pula baru usia 8 bulan, nak cakap pun tak boleh lagi. Paling membimbangkan kalau gatal, si comel akan mula menggaru, pantang kuku panjang sikit mula la garu. Kadang-kadang sampai berdarah. Kulit bayi terutamanya bayi yang baru lahir sangat sensitif. Kak […]

1 6 7 8 10

Enter your keyword