5 PETUA MUDAH HILANGKAN BATUK BERKAHAK BAYI

Kali ni Kak Ira nak share sikit mengenai 5 petua untuk hilangkan selsema dan bkahak bayi. Memang sangat mudah dan simple terutama petua yg No. 5 tu. Mommies baca tau!

1. Mandi limau nipis

Letakkan beberapa hirisan limau nipis ke dlm air mandian anak yg terakhir. Jgn campur sabun. Limau nipis kaya dgn Vit C dan dipercayai dpt membantu mengeringkan hingus bayi. 

2. Urutan

Kajian menunjukkan bahawa urutan bayi mampu memberikan keselesaan kepada bayi. Bayi yang selalu diurut juga sgt mudah dijaga kerana jarang meragam.

3. Tepuk percussion

Tepuk ini bagi memudahkan pengeluaran kahak. Caranya dgn menepuk bahagian belakang badan dgn menggunakan tapak tangan yg melengkung.

4. Sedut hingus

Ibu bapa boleh mengeluarkan hingus anak dgn cara menyedut hingus menggunakan alat penyedut hidung. Alat ini boleh didapati di farmasi dan klinik.

5. Guna jer Mamz

Gunakan saja Semburan Mamz Spray. Mudah dan cepat. Semburan ni dibuat dari pati minyak Habbatus Sauda. Diiktiraf KKM. 

Cara nak guna senang sgt, sapu jer kt bawah hidung, leher dan dada baby. Paling best kita tak runsing kalau baby tenyeh masuk mulut. Mamz ni dari formula Habbatus Sauda, bahan semulajadi, jadi mmg selamat. 

Anak Kak Ira sendiri 4 orang tu memang pakai Mamz ni sejak kecik sampai sekarang. Memang cepat lega. Tak yah nk guna ubat klinik dah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Need Help? Chat with us