loader image

” 5 PUNCA BAYI MENANGIS. PUNCA NO. 5 PALING BANYAK BERLAKU TAPI Ter “SANGAT” RAMAI IBU ABAIKAN!! Kesiannya! “

Bayi menangis adalah perkara biasa, namun jika tangisan itu berlarutan, anda perlu waspada! Kenapa begitu? Jom kita mengintai permasalahan tangisan si manja. Punca No. 5 paling banyak para ibu abaikan. Baca ni.

Bayi tidak mampu bercakap. Satu-satunya cara bayi berkomunikasi adalah dengan bergantung kepada tindakan refleks badannya untuk menghasilkan bunyi. Bila bunyi-bunyian ini gagal difahami atau tidak diberi perhatian, maka bayi akan mula menangis. Selanjutnya ketahui 5 PUNCA BAYI MENANGIS yang para ibu WAJIB tahu.

1. BAYI MENANGIS SEBAB DEMAM

Sebagai ibu bapa yang baru melalui pengalaman pertama mendapat cahaya mata, tentu sukar untuk menjaga bayi yang mengalami demam. Jika badannya panas, pastikan anda tidak menutup badannya dengan kain tebal. Ini SALAH! Buka baju dan seluar bayi anda. Bagi udara segar kena pada badan bayi. Boleh juga menggunakan tuala lembab yang telah direndam terlebih dahulu dalam air bersih. Letakkan di atas badan dan dahi si comel. Ini akan membantu menurunkan suhu badan bayi dengan cepat.

2. BAYI MENGALAMI KEMBUNG PERUT

Jika bayi menangis dalam tempoh yang lama iaitu lebih daripada tiga jam dalam satu hari, ia mungkin kembung perut! Masalah kembung perut sering menyerang bayi. Ia berlaku disebabkan tidak sendawa selepas bayi menyusu, penyuapan makanan yang cepat mengakibatkan angin masuk ke sistem penghadaman bayi yang belum matang. Pastikan anda tepuk bayi hingga sendawa tiap kali selepas makan atau menyusu.

3. GATAL ATAU RUAM BAYI

Bayi anda menangis mungkin juga sebab ada bahagian badannya yang terkena ruam. Biasanya pada bahagian celah-celah seperti kawasan lampin, celah peha, celah ketiak ataupun di pipi akibat terkena susu. Ini menyebabkan bayi gatal dan kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan. Ibu-ibu perlu mendapatkan rawatan segera bagi mengelakkan masalah ini makin merebak. Tuam dengan tuala lembab yang direndam terlebih dahulu dalam air panas untuk mengurangkan radang dan gatal.

4. BAYI ANDA SELSEMA

Hidung bayi mungkin tersumbat menyebabkan dia sukar bernafas. Ini juga menyukarkan dia menyusu kerana hidung tersumbat. Kesiannya! Pasang kipas atau penghawa dingin untuk menyediakan suasana yang nyaman buat bayi. Tanggalkan pakaiannya atau pakaikan baju yang longgar pada badannya. Pastikan hidungnya dibersihkan kerap dengan tuala bersih. Dapatkan rawatan segera kerana dikhuatiri berlaku jangkitan pada paru-paru si comel jika berlarutan lebih dari 3 hari.

5. BAYI ANDA BATUK BERKAHAK

Batuk berkahak adalah masalah paling banyak para ibu abaikan jika berlaku pada anak. Batuk berkahak merupakan kesan buruk setelah selsema berpanjangan dialami oleh bayi anda. Ini merupakan peringkat jangkitan di mana hidung bayi mungkin tersumbat dan kahak telah mula memenuhi kerongkong bayi. Harus diingat! Bayi bukan seperti orang dewasa yang boleh berkahak atau meludah kahak sendiri. Kesiannya si comel anda jika ini berlaku. 

===============
TAPI, IBU2 NAK TAU TAK?
===============

TAPI tau tak sekarang dah ada penawar Sunnah Mamz dari Habbatus Sauda yang boleh merawat selsema & batuk berkahak bayi dan anak kecil DENGAN CEPAT dan MUDAH? Masalah kembung perut, ruam bayi dan asma juga sesuai nak guna. Kak Ira sendiri guna untuk anak-anak 3 orang kat rumah tu. 

Memang mujarab, tak rugi percaya kepada Hadis Rasulullah SAW ni;

“Tetaplah kamu pada Habbatus Sauda kerana padanya terdapat PENAWAR bagi segala PENYAKIT kecuali mati”
– Hadis Riwayat Bukhari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *