TIPS MENGURUT BAYI YANG IBU PERLU TAHU!

Lepas tahu banyaknya manfaat urutan bayi ni, teringinlah pula nak cuba-cuba urutan bayi di rumah. Tapi macam mana nak mula ya?

1. PASTIKAN BAYI TIDAK TERLALU LAPAR ATAU KENYANG.

Bayi mestilah dalam keadaan rehat dan sedar. Elakkan urut bayi selepas makan atau sebelum waktu makan. Ini akan buat bayi tidak selesa semasa urutan dijalankan..

2. LETAKKAN BAYI DI TEMPAT RATA.

Bagi anda yang baru nak belajar urutan bayi, pastikan anda urut bayi di tempat rata seperti atas lantai. Elakkan urut bayi di tempat tinggi dan tidak stabil seperti meja salin lampin bayi..Jaga keselamatan anda dan bayi semasa sesi urutan..

3. BASUH TANGAN ANDA.

Cuci tangan anda dengan sabun sebelum sesi urutan. Hal ini untuk mengelakkan kuman atau virus menjangkiti bayi anda..

4. BERIKAN URUTAN YANG LEMBUT TETAPI PADAT.

Urutan yang betul ialah urut pada point-point vitaflex. Urutan yang diberi tidak menggelikan bayi. Walaupun urutan yang diberi lembut tapi ia padat atau firm yang buat otat dan saraf beri kesan positif selepas urutan..

5. GUNA MAMZ BABY CREAM..

Gunakan krim yang sesuai untuk disapu pada perut bayi dan urutkan dengan lembut. Paling SENANG dan MUDAH, sapu saja MAMZ BABY CREAM kt dada dan perut baby kalau kembung perut, In shaa Allah kejap je boleh lega, xde la baby menangis lagi bila dah lega. Senang sgt..Ibu2 pun tak perlu runsing sebab MAMZ BABY CREAM ni 100% bahan semulajadi. Tak bahaya kepada baby dan bole amal sapu Mamz ke perut dan dada tiap kali lepas mandi dan sebelum tido setiap hari.

Semoga bermanfaat ☺️.

#MamzBaby

#SihatItuNikmat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Need Help? Chat with us