loader image

SUSU ‘DROP’! APA YANG IBU PERLU LAKUKAN?

Bayi yang lahir sangat perlukan susu ibu. Namun tidak dinafikan ada ketika para ibu alami masalah kurang susu badan, lagi-lagi untuk bersalin sulung.

Perkara ini sama sekali tidak patut dibiarkan. Suka ataupun tidak susu ibu perlu diusahakan untuk bayi untuk bantu tubuh bayi menjadi lebih sihat dan lebih selamat untuk melawan pelbagai penyakit…

Antara beberapa cara yang boleh dipraktikkan oleh para ibu untuk menambah susu badan tersebut adalah :.

1. Pump Susu Setiap Hari..

Bagi ibu yang bekerja dan tetap menyusu badan juga, si ibu boleh terus mengepam susu walau sedang berada di pejabat. Apabila sering mengepam susu maka tidak mustahil kelancaran susu untuk keluar juga akan menjadi semakin mudah dan banyak. Ini juga boleh di anggap sebagai salah satu tips tambah susu yang boleh dipraktikkan. Itupun jika ibu benar berasa okay! .

2. Banyakkan Minum Air Kosong.

Susu itu adalah gabungan makanan dan minuman yang ada di dalam tubuh ibu. Maka sudah tentunya si ibu sangat perlu banyakkan minum air untuk diri sendiri bertindak dalam penghasilan susu. Air ini bukan saja dapat bantu ibu untuk terus kekal cergas malah juga untuk dapatkan kualiti dan kuantiti susu badan yang lebih meriah..

3. Amalkan Makanan Berkhasiat .

Pemakanan ibu semasa menyusukan bayi sangat penting sekali. Ibu perlu tahu yang makanan ini adalah faktor bagaimana susu ibu akan terhasil. Maka jika makanan berkhasiat tidak di ambil bagaimana tubuh ibu dapat berfungsi untuk menghasilkan susu dengan banyak dan berkualiti..Antara makanan untuk tambah susu badan yang bagus untuk diamalkan oleh ibu bagi mendapatkan susu ibu yang berkualiti adalah seperti delima, kurma, habbatus sauda, kismis dan lain-lain lagi..

4. Menyusu Dengan Kerap.

Menyusu dengan sekurang-kurangya 2 jam sekali sepanjang hari dan pada waktu malam. Pastikan bayi menyusu dengan lebih kerap pada waktu malam kerana pada ketika itu paras hormone prolactin adalah lebih tinggi dan penghasilan susu akhir (hindmilk) yang kaya dengan lemak dapat membantu dalam pertambhan berat badan bayi.

5. Pengambilan Momiz Secara Konsisten.

Tanpa perlu fikir panjang, apa kata jika terus cuba Momiz. Momiz sebagai Milk Booster ibu-ibu. Kenapa perlu Momiz ini? Kerana ia mengandungi bahan-bahan yang sangat berkhasiat seperti habatussauda dan minyak zaitun..Boleh cuba cara ataupun petua untuk tambah susu badan selepas bersalin bagi ibu-ibu yang baru melahirkan zuriat. Tambahan pula, dengan adanya Momiz kini ibu-ibu sudah boleh menarik nafas lega. Cubalah hari ini dan nilailah sendiri..

#Momiz

#SihatItuNikmat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *