loader image

KEPENTINGAN CAR SEAT

Kepentingan menggunakan car seat untuk anak kecil adalah amat penting bagi keselamatan mereka ketika berada dalam kenderaan. Carseat membantu mengurangkan risiko kecederaan dan kematian dalam kemalangan jalan raya. Selain itu, carseat juga membantu mengurangkan risiko kecederaan pada bahagian kepala dan leher anak ketika berlaku kemalangan. Telah banyak kes anak terjatuh di dalam kereta kerana brek terkejut atau anak melayang keluar tingkap kerana kemalangan. Mari sama-sama elakkan kemalangan seperti ini berlaku dengan mengambil langkah berjaga-jaga kerana malang tidak berbau.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh membantu anda melatih anak duduk di car seat:

1) Paksa dan paksa – Ini mungkin bukan cara yang terbaik tetapi ia boleh membantu anak anda terbiasa dengan car seat.

2) Nyanyi atau dengarkan lagu kegemarannya – Lagu atau nyanyian kegemaran anak anda boleh membantu mengalihkan perhatian mereka dari car seat.

3) Cuba ‘pancing’ dengan makanan atau snek kegemarannya – Makanan atau snek kegemaran anak anda boleh membantu mengalihkan perhatian mereka dari car seat.

4) Alih perhatiannya dengan binatang atau apa saja yang menarik di jalanan – Mengalihkan perhatian anak anda dengan binatang atau objek yang menarik di jalanan boleh membantu mereka terbiasa dengan car seat.

5) Pastikan anak cukup selesa – Pastikan anak anda selesa dengan car seat dan mempunyai ruang yang mencukupi untuk bergerak.

6) Siap sedia dengan alat mainan – Alat mainan kegemaran anak anda boleh membantu mengalihkan perhatian mereka dari car seat.

7) Jadi model pada anak – Jadilah model yang baik dan duduk di kerusi belakang bersama-sama dengan anak anda