loader image

JIKA ANAK TAK SIHAT!

SUSAHKAN BILA BABY TAK SIHAT?
.
Kalau anak tak sihat seperti kena demam, batuk dan selesema, aduh risaunya laa.. especially anak kecil! 24 jam kena pantau keadaan dia. Biasanya batuk dan selesema la yang meninggalkan kesan yang lama untuk pulih.
.
Jangan risau!
.
Amalkan tips di ini👇
.
1) Jika anak demam
.
-Pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa cikgu sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk, samalah dengan suhu badan yang panas tadi.
.
2) Bila anak selsema
.
-Tetap mandikan 3 kali sehari supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu² hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan.
.
Apabila ini berlaku anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali anak ada selsema, alhamdulillah maksimum kena pun 3 hari.
.
3) Jika anak Batuk
.
-Tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar dan bila tidur malam, sapukan minyak baby seperti minyak habatus sauda (Mamz) dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, in shaa Allah kahaknya cepat beransur baik. Bila kahak dia dah longgar, tepuk belakang anak everytime.. dia batuk takpe dia muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar.
.
Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak habatus sauda (Mamz) selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
.
Biasakan selepas mandi, sapukan minyak habatus sauda pada ubun² anak, belakang telinga, tapak tangan, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.
.
Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk.
.
Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi. Even doktor turut pesan, jika anak demam, pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap.
.
Bagi ibu yang menyusukan anak menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat.
.
Maka buat ibu baru jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.
.
Like & Share😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *