loader image

HADKAN PERGI KE TEMPAT TUMPUAN RAMAI. VIRUS INFLUENZA SENANG BERJANGKIT!

Musim Influenza datang lagi dan kali ini dijangka virus yang ada menyebabkan gejala yang agak serius.

Influenza melibatkan virus dan setiap tahun virus ini berubah, ini menyebabkan antibodi yang ada sebab infeksi tahun sebelum ini mungkin sudah tidak berkesan untuk virus musim ini.

Gejala flu tetap sama, iaitu demam, sakit tekak, batuk atau selsema. Namun bagi individu yang lemah sistem imun, dia boleh dapat komplikasi seperti radang sinus pneumonia, radang jantung, radang otak dan radang otot (sinusitis, myocarditis, encephalitis, myositis or rhabdomyolysis).

Komplikasi teruk berlaku pada individu yang sudah ada keadaan penyakit kronik atau individu yang ada sistem imun yang lemah seperti bayi dan orang tua. Orang yang sedang lalui rawatan yang melemahkan imun juga boleh dapat komplikasi jika dijangkiti virus flu ini. Ubatan untuk penyakit auto immune dan kanser selalunya melemahkan sistem imun.

Jalan untuk kurangkan komplikasi flu atau mencegah dari di jangkiti:

1. Jangan pergi ke tempat orang ramai (crowds)
2. Beli belah semasa off peak.
3. Elak guna pengangkutan awam.
4. Elak guna lif, guna escalator.
5. Bawa sanitiser seperti Takex clean atau Euky Bear ( non toxic) dan guna selalu untuk tangan dan permukaan yang nak di pegang ( shopping cart etc)
6. Guna mask yang sesuai bila keluar rumah jika ada sistem imun lemah.
7. Makan makanan seimbang, elak pengambilan banyak makanan berproses atau banyak gula dan tepung putih. Elak fast food yang ada banyak kimia.
8. Ambil makanan asli yang memang imun booster.
9. Minum air bertapis dengan kuantiti yang banyak, lebih dari 8 gelas sehingga 2 liter sehari.
10. Vaksin salah satu alternatif untuk beri perlindungan.
11. Jika demam, boleh pergi klinik lakukan ujian untuk kesan sama ada ia flu dan jika benar flu, kuarantinlah individu itu.
12. Buang tisu yang ada hingus ke dalam bekas bertutup supaya virus tidak tersebar. Boleh sediakan air berklorox untuk buang tisu dan matikan virus.-
13. Guna paracetamol dalam kadar yang selamat, jangan melebihi dos dan jangan guna ibuprofen atau NSAID lain untuk kawal demam terutama kanak-kanak. Nsaud seperti Ibuprofen dan Diclofenac sodium di dapati lemahkan sistem imun dan beratkan lagi komplikasi flu.

Semoga kita semua selamat dari di jangkiti atau segera sembuh bila di jangkiti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *