loader image

MENGAWAL TEKANAN DARAH KETIKA BERPUASA

Sesetengah orang mungkin sukar menjalani puasa, terutama yang mengalami masalah kesihatan. Menahan lapar dan dahaga lebih kurang 13 jam kadang-kadang tidak mudah. Anda mungkin boleh mengalami keletihan akibat tekanan darah.

Ikuti tips dibawah bagaimana mengawal tekanan darah ketika berpuasa..

1. BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG KETIKA SAHUR DAN BERBUKA PUASA.

Kekurangan air dalam tubuh dapat mempengaruhi tekanan darah anda. Maka itu, kunci terbaik untuk mengawal tekanan darah saat puasa adalah dengan memperbanyakkan minum air putih ketika sahur dan berbuka puasa..

2. HINDARI MAKANAN TINGGI KANDUNGAN GARAM.

Makanan tinggi garam adalah penyumbang terbesar pada kenaikan tekanan darah. Sebaiknya kita perlu menghindari makanan tinggi garam seperti makanan laut dan keju ketika sahur mahu pun berbuka puasa..

3. PERBANYAKKAN MAKAN BUAH DAN SAYUR KETIKA SAHUR DAN BERBUKA PUASA .

Jadikan buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai makanan penting dalam menu ketika sahur dan berbuka puasa. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang diperlukan untuk mengekalkan pengambilan nutrisi yang seimbang semasa Ramadhan .

4. BANYAKKAN MAKAN IKAN KETIKA SAHUR DAN BERBUKA PUASA.

Ikan yang kaya dengan Omega-3. Ikan yang berlemak mempunyai kandungan Omega 3 yang tinggi. Omega-3 berfungsi untuk merendahkan tekanan darah dan mengurangkan keradangan. Ikan juga merupakan sumber protein yang tinggi..

5. PENGAMBILAN MAMZ GOLD.

Bagaimana nak kawal tekanan darah tinggi dengan alternatif lain? Mudah sahaja dengan pengambilan 2 Mamz Gold ketika bersahur bersama dengan segelas air suam. Kandungan habatussauda dalam Mamz Gold mampu untuk mengawal tekanan darah anda..

#MamzGold

#SihatItuNikmat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *