loader image

RASA LETIH SEBAB MENYUSU? AMALKAN 5 MAKANAN INI!

Ibu rasa letih sebab menyusu bayi? Ya ada benarnya. Ini kerana ibu berkongsi makanan dengan bayi ketika menyusukan kerana segala sesuatu yang ibu makan bertukar menjadi susu untuk bayi anda.

Apabila ibu menyusu dengan lama, peluang untuk mengambil diet seimbang bulanlah keutamaan lagi. Kalau nak mudah ada beberapa makanan tambah tenaga yang ibu2 boleh amalkan..

1. OAT.

Cuba ibu tambahkan oat dalam diet harian. Selain kandungan serat yang tinggi, oat juga mengandungi magnesium, protein dan fosforus, tiga nutrien yang secara langsung mempengaruhi tahap tenaga dan menjadikannya sebagai makanan ideal untuk memerangi keletihan.

2. YOGURT.

Teksturnya yang lembut, membuatkan yogurt diproses dengan cepat menjadi tenaga berbanding makanan padat. Kajian Universiti Toronto menunjukkan probiotik dalam yogurt dapat membantu mengurangkan gejala keletihan kronik dengan meningkatkan kadar asid amino triptofan pada otak.

3. BAYAM.

Sayur bayam sarat dengan kandungan nutrien penting yang membantu melenyapkan keletihan. Sayuran ini tidak hanya menjadi sumber terbaik daripada segi zat besi, tetapi juga sangat kaya dengan magnesium dan kalium. Zat besi ini memainkan peranan langsung dalam menghindari keletihan..

4. KEKACANG.

Badam, kacang gajus dan kacang hazel mempunyai semua sumber magnesium yang membantu melawan keletihan otot..Kandungan triptofan yang banyak ditemui dalam biji bijian, biji gajus, walnut dan badam membantu meringankan keletihan fizikal.

5. PENGAMBILAN MOMIZ SECARA KONSISTEN.

Boleh cuba amalkan Momiz. Momiz diperkaya dengan Habatussauda dan Minyak Zaitun yang mampu meningkatkan sistem imunisasi pertahanan badan sekaligus menghilangkan lenguh-lenguh badan. Momiz berbentuk softgel yang sangat mudah ditelan. Amalkan setiap pagi sebelum sarapan atau sebelum tidor..

Semoga bermanfaat 😄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *