loader image

5 CARA MENGAWAL HIPERTENSI!

Mengawal tekanan darah adalah penting bagi memastikan tekanan darah anda tidak meningkat secara mendadak. Tekanan darah tinggi atau hipertensi merupakan faktor risiko untuk penyakit jantung secara senyap boleh merosakkan tubuh manusia sebelum mereka menunjukkan apa-apa gejala. Jika dibiarkan tidak terkawal, ia mungkin boleh mendapat pelbagai komplikasi kesihatan..

Terdapat 5 cara untuk mengawal tekanan darah yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian..

1. AMALKAN PEMAKANAN YANG SIHAT.

Bukan mudah untuk mengubah tabiat makan anda. Tetapi, tips ini mungkin boleh membantu anda untuk mengamalkan pemakan yang sihat. Makan makanan yang kaya dengan gandum, buah-buahan, sayur-sayuran dan produk lemak yang rendah..

2. SENAMAN BERKALA.

Cuba untuk bersenam dalam 30-45 minit pada hari minggu. Paling kurang pun 3-4 kali seminggu. Pada masa yang sama ini juga bantu kurangkan berat badan..

3. BELAJAR MENANGANI STRESS.

Tekanan atau kebimbangan juga boleh meningkatkan tekanan darah walaupun ianya bertindak secara sementara. Pengurusan masa yang baik, mengenalpasti sebab-sebab yang menyebabkan anda tertekan seperti kerja, keluarga atau sebab-sebab sosial akan membantu anda untuk menghapuskan tekanan anda. Luangkan sedikit masa dan berehat atau melakukan beberapa aktiviti yang menyeronokkan dengan keluarga atau rakan-rakan untuk membantu anda menangani tekanan anda dengan cara yang sihat. .

4. MENGAWAL BERAT BADAN.

Sekiranya anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, inisiatif untuk mengurangkan atau mengawal berat badan. Kurangkan berat 5kg pun sudah memberikan impak yang ketara. Periksa bacaan anda secara berkala di rumah, dan cuba kekalkan pemantauan agar anda dapat mencapai anggaran sasaran..

5. PENGAMBILAN MAMZ GOLD SECARA KONSISTEN.

Pengambilan Mamz Gold setiap secara konsisten mampu mengawal tekanan darah. Ini kerana kandungannya terdiri dari minyak habatussauda dan sangat sesuai diambil oleh semua golongan lelaki atau pon wanita yang telah berusia. Ianya berbentuk softgel yang mudah ditelan dan dihadam. Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *