loader image

Mummiez ‘panic’ anak dijangkiti Chicken Pox, ikuti cara ini…

Bila anak jatuh sakit ,ula lah Mummiez risau. Lagi- lagi bila jatuh sakit dengan penyakit berjangkit seperti chicken pox. Chicken pox terjadi bermula dengan bintik-bintik merah di mana-mana bahagian badan.

Si Manja Mummiez pun akan demam secara tiba-tiba sehingga 38 darjah selsius. Ini kerana suhu badan memastikan atibodi melawan virus yang dijangkiti.

Hari ke dua dan ketiga bintik merah mula menjadi semakin banyak di seluruh badan anak. Kemudian bintik merah  menjadi lepuh air.  Ini menunjukkan anak Mummiez dijagkiti chicken pox.

1) Berjumpa dengan Doktor

Untuk memastikan anak Mummiez terkena jangkitan chicken pox. Di samping itu dapatkan rawatan susulan dengan segera.

 

2) Minum air kelapa

Petua orang tua tua mengatakan air kelapa boleh membantu mempercepatkan proses penyakit keluar dari badan anak dengan cepat.

 

3) Sapuan Mamz cream

Banyak testimoni mengatakan Mamz cream membantu mempercepatkan Chicken Pox kering.

4) Kuarantin anak dari rumah pengasuh dan taska

 

Pastikan anak mummiez tidak berjumpa dengan kanak-kanak lain. Chicken pox boleh menjangkiti dengan mudah. Pastikan dah dapat pengesahab dari doktor mengatakan anak mummiez dah sihat dari chicken Pox.

5) Minum air kosong banyak

Anak Mummiez mungkin hilang selera makan. Bagi memastikan anak tidak terhidrasi, bagi anak minum air atau beri makanan yang bersup- sup untuk kekal bertenaga.

 

6) Elak makanan laut.

Jangan bagi anak makan makanan laut. Takut ada alahan dan nanti jadi gatal dan semakin teruk.

7) Pakai lampin atau seluar dalam sahaja.

Mesti Si Manja Mummiez berasa tidak selesa. Jadi, mummiez hanya pakaikan lampin atau seluar dalam saja. Agar tidak berpeluh dan mengakibatkan chicken pox tadi jadi lebig teruk.

8) Banyakkan bersabar dan berdoa.

Fasa paling mencabar apabila anak sakit. Masa ni lah dia nak perhatian dari Mummiez ayah dia.jadi banyakkan bersabar dan doakan agar anak diberi kesembuhan.

Harapnya, tip-tip ini dapat membantu Mummiez. Amalkan produk Mamz oil dan Mamz cream untuk meningkatkan antibodi anak. Insya-Allah kita ikhtiar ya Mummiez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *