loader image

Bahaya Beri Anak Bawah Usia 2 Tahun Ubat Batuk Dan Selesema!

 

“Boleh ke beri ubat batuk untuk baby..?”

“Jangan beri ubat batuk selesema pada anak kecil!”

“Anak batuk, tapi tak boleh bagi ubat. Macam mana ni…”

Pernah tak Mummiez alami situasi seperti di atas? Mesti pernah kan. Bercakap mengenai ubat ini, masih ramai yang tidak tahu bahawa ubat batuk dan selesema TIDAK sesuai dan TIDAK boleh diberikan kepada si kecil berusia bawah 2 tahun.

Kita sebagai ibu bapa haruslah peka dan tahu beberapa istilah ubat batuk, agar tidak mendatangkan risiko dan mudarat pada si kecil tersayang.

 

AWAS! Ubat batuk dan selesema TIDAK sesuai untuk si kecil kerana berisiko menyebabkan:

  • Sawan
  • Jantung berdegup kencang
  • Kematian

Ini pula adalah istilah ubat batuk yang sering digunakan:

  1. Decongestants: untuk hidung tersumbat
  2. Expectorants: untuk mencairkan kahak
  3. Antihistamines: untuk selesema dan bersin
  4. Antitussives: untuk hentikan batuk
 Untuk merawat selesema secara selamat, Mummiez boleh gunakan:
 
  • Semburan/Titisan normal saline
  • Penyedut hingus manual
  • Minum air secukupnya
  • Sapuan minyak/krim semulajadi
Mamz Oil dan Mamz Cream dirumus khas menggunakan 100% bahan semulajadi. Mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia, produk Mamz adalah selamat dan sangatlah sesuai untuk si kecil.
 
Jom Mummiez! Berikan yang terbaik buat si kecil. Jangan menyesal seperti Mummiez lain disebabkan lambat sediakan Mamz Oil dan Mamz Cream pada saat si kecil paling memerlukannya.
 
Sebagai Mummiez penyayang, mesti kita nak si kecil sentiasa ceria dan gembira. Bila mereka ketawa riang dan sihat, kita pun senang hati. Betul kan Mummiez?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Need Help? Chat with us