loader image

Habbatus Sauda, Penawar Yang Disebut Oleh Rasulullah SAW Dalam Hadith Sahih. 10 Fakta Sains Yang Orang Islam WAJIB Tahu…

1. Menurut Bukhari – Muslim, RASULULLAH S.A.W bersabda yang bermaksud; “Pada Habbatus Sauda itu terdapat ubat bagi segala penyakit kecuali mati.”

2. Kajian oleh tokoh perubatan terkemuka Ibnu Sina & Ibnu Qayyum Al Jawziyyah dalam bukunya “Medicine of The Prophet” terutamanya penyakit-penyakit yang melibatkan lelah (asma), sistem pernafasan, sistem saraf, pembiakan, penghadaman dan merawat organ dalam badan serta mengatasi 50 jenis penyakit bertepatan dengan Hadith Rasulullah S.A.W

3. Orang Arab terkenal mempunyai pernafasan, tenaga sex yang baik dan mampu mengharungi perjalanan jauh (musafir) berpuluh batu hanya berjalan atau menunggang unta kerana mengamalkan Habbatus Sauda dan madu sebagai makanan harian.

4. Doktor Abu Ali Al Hussain Bin Abdullah Bin Sina yang lebih terkenal dengan IBNU SINA di dalam kitab besarnya QANUN FIL TIBB sebagai berikut: Habbatus Sauda boleh melancarkan keluarnya darah haid wanita yang bermasalah. Dalam hal ini juga ia bertindak sebagai bom bagi menghancurkan batu karang yang ada pada buah pinggang. Caranya ialah Habbatus Sauda di campurkan madu lebah dan air panas lalu diminum untuk beberapa hari.

5. Kajian perubatan moden yang di lakukan oleh Dr Peter Schleicher, seorang pakar di dalam bidang Imunologi di University of Munich mendapati bahawa minyak yang terdapat pada Habbatus Sauda boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

6. Menurut kajian di Munich Institut For Newer Therapeutic Methods mendapati Habbatus Sauda mengandungi lebih dari 100 bahan aktif yang dianggap sebagai bahan yang mempromosikan kesihatan. (health promoting subtances)

7. Sangat berguna untuk rawatan kulit, kulat intestine, bronchitis, kekerapan selsema, sakit kepala juga bersifat anti radang. Sangat berkesan merawat penyakit alahan dan asma.

8. The Journal of American Scientist melaporkan Habbatus Sauda bermanfaat untuk banyak penyakit kerana ia mengandungi antihistamine (pencegah alahan), antioxidant (pencegah kerosakan sel), antibiotic (pembunuh kuman), antimycotic (antikult) dan bancho-dilating effect (pengembang) saluran pernafasan.

9. Dr. Micheal Tierra, penulis buku “Planetary Herbalogy” mendapati Habbatus Sauda mengandungi betasitosterol iaitu bahan untuk anti kanser yang berkesan. Mengandungi 0.5 – 1 % ethereal oil yang bersifat antibaktiria anti oksidan.

10. Kamus kedoktoran “Larousse” menjelaskan bahawa Habbatus Sauda berfungsi untuk mengeluarkan angin dari perut, menambahkan ghairah seks, dan melancarkan darah haid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *