loader image

5 NUTRISI PENTING UNTUK IBU MENGANDUNG

TIPS IBU 

4 NUTRISI PENTING UNTUK IBU, RAMAI YANG TAK AMBIL PEDULI

PUBLISHED BY MAMZ 2/1/2024

Wanita yang hamil memerlukan zat dan nutrisi yang  lengkap supaya kesihatan ibu dan bayi dapat dijamin. Semasa mengandung, sangat penting bagi ibu untuk menyediakan nutrisi yang mencukupi untuk menyokong tumbesaran bayi. Makanan dengan nutrisi yang seimbang amat diperlukan dalam menu harian agar janin membesar dengan sihat.

Kalsium

Heather Schwartz, MS, RD, seorang ahli terapi pemakanan perubatan di Hospital dan Klinik Universiti Stanford mengatakan bahawa, mendapatkan kalsium yang mencukupi adalah penting untuk semua peringkat umur”. Kalsium menyumbang kepada mineral tulang dan pembangunan rangka semasa pertumbuhan. Jadi, anda boleh menyediakan badan anda dengan sumber kalsium dalam produk tenusu rendah lemak, seperti susu, keju, yogurt dan dalam sayur-sayuran hijau seperti brokoli, kale, dan kubis Cina. Anda juga boleh mengetahui kalsium dalam pelbagai jenis makanan, seperti sesetengah jenama tauhu dan jus oren.

Vitamin D

Dalam usaha untuk menyerap kalsium, vitamin D mesti ada dalam badan anda. Sepanjang dekad yang lalu, beberapa kajian dan laporan menyatakan bahawa vitamin memainkan peranan penting dalam kesihatan anda. Jika anda tinggal di kawasan panas, sel-sel kulit anda boleh menghasilkan vitamin D di bawah cahaya matahari. Jika tidak, anda boleh meminta doktor anda untuk menguji tahap D vitamin anda dan dia boleh menetapkan makanan tambahan sesuai anda. Ingat bahawa pengambilan harian Vitamin D adalah 600 IU sehari bagi kebanyakan kanak-kanak dan orang dewasa yang sihat.

Asid Folik 

Semua wanita, terutamanya dalam kehamilan mereka, sentiasa perlu mengambil asid folik tambahan. Sesetengah doktor cenderung untuk mencadangkan wanita hamil mengambil folat setiap hari dari makanan tambahan, makanan yang diperkayakan supaya tahap folat dalam badan mencapai 400 hingga 800 mikrogram. Kerana ia membantu melindungi kesihatan anda daripada kecacatan tiub neural, terutamanya spina bifida dan anencephaly. Banyak makanan seperti organ dan sayur-sayuran berdaun hijau mentah kini diperkaya dengan sumber yang kaya dengan asid folik.

B12

Seperti asid folik, B12 adalah penting untuk perkembangan sistem saraf yang sihat dan fungsi. Tahap disyorkan B12  adalah 2.4 mcg untuk wanita remaja dan dewasa, 2.6 mcg untuk wanita mengandung dan 2.8 mcg untuk wanita menyusu. Jika anda kekurangan B12, anda perlu memasukkan kerang, hati, ikan, ketam, produk soya yang diperkaya (tauhu, susu soya), bijirin diperkaya, daging merah, tenusu rendah lemak, keju, dan telur dalam pelan pemakanan sihat anda.

Pendek kata, untuk meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan kesejahteraan, serta yang keturunan anda, anda perlu memberi perhatian yang lebih kepada amalan pemakanan positif anda, termasuk kalsium, vitamin D, zat besi, asid folik, dan B12. 

Kepada ibu – ibu yang sedang hamil, bolehlah cuba amalkan supplemen tambahan yang boleh membantu ibu – ibu yang mengalami masalah lenguh – lenguh badan, masalah kurang susu badan, rambut gugur dan untuk tambahkan tenaga.

Pemakanan da nutrisi ibu mengandung sangat penting untuk kesihatan ibu dan si manja. Pemakanan yang berkhasiat dapat membantu ibu hamil  dapat menjalani tempoh kehamilan dengan lebih baik.

Ibu – ibu hamil boleh juga menggamalkan pemakanan sunnah yang kaya dengan pelbagai khasiat untuk mendapatkan tenaga tambahan di samping untuk mengekalkan nutrisi badan agar kesihatan ibu dan bayi  dapat dikekalkan. Ibu – ibu boleh menggamalkan Momiz yang diperbuat 100 % daripada habbatus sauda yang dapat menambahkan tenaga badan ibu, menghilangkan lenguh badan, dan memperbanyakkan susu badan. 

Boleh klik link di bawah untuk info lanjut

MOMIZ