loader image

Takut anak kena buli? Buat cara ini….

Sanggup ke nak tengok anak kena buli bila pergi ke darjah satu. Antara punca anak kena buli kerana anak tak matang, tiada keyakinan diri, tidak berani untuk membela diri sendiri. Risau bila anak tak mampu lindung diri, itula punya anak depresi.

 

Sangat penting ibu bapa ajarkan anak 5 perkara ini agar anak menjadi matang, serta berani untuk membela diri sendiri bila di sekolah tanpa membeli orang lain.

 

Ajar anak lelaki 5 perkara tentang Personal Responsibility kalau nak anak lelaki cepat matang .

1. Mengaku jika buat silap

 

Anak yang matang, tahu akan salah dan silap yang di lakukan  pastikan bila anak membuat salah, ibu bapa menegur mereka agar mereka tahu itu perkara salah dibuat. Sebagai contoh, anak tertumpahkan minuman, Mummiez hanya perlu beritahu anak agar lebih berhati-hati dan tidak melakukan kesilapan yang sama lagi. Anak tidak akan berasa takut untuk mengaku salah, kerana mereka tahu, sekiranya mengaku salah, Mummiez tak marah, malah ajak berfikir cara menyelesaikan masalah yang lebih baik. Cara ni sangat penting, kerana akan terbawa- bawa hingga ke tua kelak. 

2. Ucapkan Maaf

 

Minta maaf adalah perkara yang sukar untuk di ucapkan. Sebab apa? Setiap manusia ada ego. Jadi Mummiez, sejak anak kecil lagi kita perlu ajar anak kita untuk turunkan ego dengan meminta maaf jika buat salah. Ucapan maaf perlu dilatih, bukan terus jadi ya Mummiez. Sangat penting untuk ingatkan anak bila buat silap, haruslah memohon maaf, agar orang senang dengan kita. Dalam masa yang sama dapat menurunkan ego anak kita.

4. Tepati janji yang dibuat

Pernah tak Mummiez janj dengan anak, lepastu lupa nak tunaikan janji tu. Contohnya, abang buat kerja, nanti Mama belanja buku cerita. Tapi Mummiez lupa nak belikan. Sampailah anak tanya, mana buku abang yang mama janji nak belikan. Alamak, remuk hati Mummiez kan lupa nak belikan. Jadi take notes ya Mummiez, sangat penting untuk tunaikan janji pada anak. Kerana ia mempengaruhi sikap anak kita tu nanti.
 

Nampak simple kan? Tapi Personal Responsibility ini lah nanti yang menentukan anak lelaki kita ni dah matang untuk terima tanggungjawab atau belum 😉. Dan memainkan peranan yang penting untuk sosial skill, keyakinan diri dan kematangan anak. Selamat mencuba Mummiez.

 ✨1 HARI LAGI!✨

Yang mana belum join Kempen Mamz #WeCareWeLove kali ni jom cepat-cepat grab peluang yang berbaki 3 Hari sahaja lagi sebab lepasni kami tak janji akan ada lagi atau tak Kempen ni sebab terlalu tinggi  demand untuk Produk Mamz bila musim-musim wabak dan Influ**za yang makin berleluasa hari ke hari 😱

GOOD NEWS UNTUK MUMMIEZ YANG BARU NAK SERTAI KEMPEN MAMZ! 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Sempena sambutan kempen Mamz We Care We Love yang sangat memberangsangkan, kami di Mamz nak bagi macam-macam hadiah kat Mummiez dalam Lucky Draw Mamz! 🥰

Mudah je tau Mummiez, 

❤️Step 1- Beli 3 unit produk Mamz bermula 3 Ogos 2022 sehingga 7 Ogos 2022.

❤️Step 2- Isi butiran penuh di Google form yang telah disediakan.

❤️Step 3- Stay tuned pengumuman Lucky Draw Mamz “We Care We Love” secara Live pada 8 Ogos 2022.

Mummiez berpeluang untuk MENDAPATKAN :
🎁FREE Edisi Khas Mamz
🎁FREE Membership Mamz
🎁FREEGIFT Eksklusif Mamz 

🎉Jom grab 3 Unit Produk Mamz & anda berpeluang menjadi pemenang bertuah Lucky Draw Mamz!

 Untuk ketahui lebih lanjut tentang Kempen Mamz #WeCareWeLove ni, Jangan segan untuk DM kami segera atau tekan link dibawah dan kami akan bantu Mummiez dengan secepat mungkin! 🤩💪

👇👇👇
https://MamzWeCareWeLove.wasap.my

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Need Help? Chat with us