loader image

ADAKAH TISU BASAH SELAMAT UNTUK BAYI?

Tisu basah merupakan salah satu item yang penting untuk bayi. Kegunaan tisu basah boleh memudahkan kerja ibu untuk menyalin pampers si kecil dengan hanya lap bahagian kotor pada punggung bayi.  Ini kerana bayi akan kerap kali membuang air besar selepas menyusu.

Namun, dalam memilih produk tisu basah, ibu harus berhati-hati. Pastikan semak kandungan produk tersebut dan pilihlah produk yang tidak mengandungi bahan kimia tertentu seperti talkum, pewangi, minyak mineral dan triclosan

Terdapat beberapa tips yang boleh membantu anda memilih tisu basah yang sesuai untuk bayi anda. Berikut adalah beberapa tips yang boleh anda pertimbangkan:

  1. Lihat komposisinya: Pastikan semak kandungan produk tersebut dan pilihlah produk yang tidak mengandungi bahan kimia tertentu seperti talkum, pewangi, minyak mineral dan triclosan.
  2. Gunakan sesuai keperluan: Setiap tisu basah memiliki kegunaannya masing-masing. Pilihlah tisu basah yang sesuai dengan keperluan bayi anda.
  3. Jangan gunakan secara rutin: Usahakan untuk tidak terbiasa dengan menggunakan tisu basah. Gunakan tisu basah hanya apabila diperlukan.
  4. Tutup tisu basah dengan rapat: Pastikan tutup tisu basah dengan rapat untuk mengelakkan tisu basah menjadi kering.
  5. Tidak sesuai untuk bayi berkulit sensitif: Jika bayi anda mempunyai kulit yang sensitif, elakkan menggunakan tisu basah.
  6. Pilih produk yang dilengkapi bahan pelembap: Pilihlah produk yang mengandungi bahan pelembap untuk menjaga kelembapan kulit bayi anda.
Penggunaan tisu basah yang mengandungi bahan kimia tertentu boleh membawa kesan buruk kepada bayi.
 
Contohnya, talkum yang terdapat dalam bedak bayi boleh mendatangkan kesan sampingan kepada sistem pernafasan.
 
Pewangi yang ditambah oleh pengeluar untuk menutup bauan bahan kimia di dalam produk bayi tersebut boleh mengganggu pernafasan, sistem saraf dan mata bayi.
 
Minyak mineral bertindak menyelaputi permukaan kulit bayi sekaligus menghalang proses pembuangan toksin melalui kulit. Ini menyebabkan toksin berkumpul dalam badan dan boleh membawa kesan buruk untuk jangka panjang.
 
Triclosan yang bertindak sebagai bahan pembunuh bakteria sebenarnya berbahaya kepada bayi kerana berisiko menggangu hormon dalam badan. Ia juga boleh menyebabkan kulit kering dan iritasi kulit.
 
Oleh itu, sangat penting untuk memastikan bahawa tisu basah yang anda gunakan untuk bayi anda tidak mengandungi bahan kimia tertentu yang boleh membawa kesan buruk kepada bayi anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *