loader image

BOTOL SUSU MAHAL TAK JAMIN KUALITI BAGUS. GUNA TIPS NI UNTUK PILIH BOTOL SUSU ANAK.

TIPS IBU & ANAK

BOTOL SUSU MAHAL TAK JAMIN KUALITI BAGUS. GUNA TIPS NI UNTUK PILIH BOTOL SUSU ANAK.

PUBLISHED BY MAMZ 15/1/2024

Di pasaran memang terdapat pelbagai jenis pilihan saiz dan  bentuk  botol susu. Ada yang kecil , yang besar dan juga lebar . Tahukah  mommiz semua , pemilihan botol susu amat penting bagi memberi keselesaan dan keselamatan penyusuan buat anak-anak kita? Ya, botol susu memainkan peranan penting dalam setiap sesi penyusuan . Botol susu berperanan sebagai alternatif kedua kepada anak-anak yang menyusu .  Kebersihan botol susu juga haruslah berada ditahap yang maksimum dan perlu dijaga dengan baik sekali untuk mengelakkan sebarang jangkitan penyakit .Kekerapan pertukaran botol susu adalah bergantung kepada tahap kualiti dan cara penggunaan botol susu tersebut. Bahasa mudahnya , kalau dah tengok botol susu  dah penuh geseran, penutup botol susu yang mula merapuh dan botol susu yang sudah menguning sampaikan ada kerak susu yang sukar ditanggalkan, atau lubang saluran puting tu dah tersumbat , eloklah tukarkan dengan botol susu yang baru yer. Kesian kat anak kita terpaksa hisap susu menggunakan botol susu yang tak selamat lagi. Setuju tak mommiz ?

Meh kita kongsikan dekat mommiz tips  sebelum membeli botol susu si manja.

1. Bebas BPA

BPA ialah nama singkatan bagi Bisphenol A iaitu sejenis bahan kimia yang biasa ditemui pada kebanyakan botol susu yang dijual di pasaran, terutamanya yang berharga murah. Fungsi BPA ialah untuk menjadikan botol susu keras serta bersifat jernih dan lutsinar. BPA akan keluar dari botol susu dan masuk ke dalam susu anak apabila anda  memanaskan botol berulangkali, membasuh botol susu dengan air panas atau menggunakan botol yang sama untuk tempoh masa yang lama.

Botol susu yang mengandungi BPA sangat membahayakan kesihatan dan di antara risiko yang dihadapi anak yang menggunakan botol susu yang mengandungi BPA ialah:

 • Meningkatkan risiko  kanser payudara
 • Menyebabkan risiko anak mengalami akil baligh pada usia yang terlalu muda
 • Mengganggu proses tumbesaran anak
Oleh itu, apabila membeli botol susu untuk anak, pastikan ianya bebas BPA dengan memeriksa label kitar semula pada  botol susu. Botol susu yang mengandungi BPA biasanya ditanda dengan nombor 7 pada label kitar semula. Elakkan juga daripada membeli botol susu tanpa label “BPA Free”.
 
2. Mudah dicuci
 
Semasa memilih botol susu untuk anak, pastikan anda memilih botol susu yang mudah untuk dicuci. Elakkan memilih botol susu yang mempunyai:
 
 • Mulut yang kecil, tak muat untuk memasukkan berus mencuci botol
 • Bentuk yang berbucu dan sukar untuk dibersihkan dengan berus mencuci botol
3. Puting susu
 
Terdapat pelbagai jenis puting susu di pasaran. Nak pilih yang mana satu? Kami cadangkan anda pilih puting susu yang rupa bentuk dan teksturnya hampir menyerupai puting payudara manusia bagi mengelakkan anak menolak untuk minum dari puting botol susu tersebut.
 
Di antara puting susu silikon dan lateks, yang mana satu lebih sesuai untuk dipilih? Pada kami, puting susu dari silikon adalah lebih baik berbanding lateks kerana:
 
 • Puting silikon tidak akan berbau seperti puting lateks
 • Puting silikon lebih tahan lama dan tak mudah koyak berbanding puting lateks
 • Anda tidak tahu sekiranya anak anda alah kepada lateks atau tidak, oleh itu elakkan daripada membeli puting susu lateks untuk mengelakkan perkara yang buruk.

Selain itu, anda perlu tahu aliran puting yang paling sesuai untuk anak anda. Terdapat 3 jenis aliran puting yang dijual di pasaran iaitu:

 • Aliran laju. Puting susu aliran laju sesuai untuk bayi yang sudah besar dan pandai minum dari sipping cup.
 • Aliran sederhana laju pula sesuai untuk bayi berumur 6 bulan ke atas.
 • Aliran perlahan. Puting susu dengan aliran perlahan lebih sesuai untuk bayi yang baru lahir atau bayi yang mudah tersedak susu.
4. Material botol
Kebanyakan botol susu yang dijual di pasaran Malaysia diperbuat daripada plastik dan kaca. Yang mana satu lebih baik dan selamat untuk anak anda? Jom kami buatkan perbandingan di antara botol susu kaca dan botol susu plastik:
 • Bau. Botol susu yang dibuat dari kaca tidak berbau.
 • Berat. Botol susu dari plastik lebih ringan berbanding botol susu kaca.
 • Ketahanan. Botol susu kaca mudah pecah atau retak apabila terjatuh. Namun, botol susu kaca tahan lebih lama daripada botol susu plastik.
 • Mudah dicuci. Botol susu kaca lebih mudah dicuci berbanding botol susu plastik.
 • Tahan haba panas. Botol susu kaca lebih tahan haba panas berbanding botol susu plastik.
 • Menarik perhatian anak. Botol susu plastik biasanya datang dalam bentuk dan corak cantik yang lebih menarik minat anak.
 • Harga. Botol susu plastik biasanya lebih murah daripada botol susu kaca.
5. Saiz botol
Botol susu dijual dalam pelbagai saiz. Nak beli saiz yang mana satu? Tahukah anda:
 
 • Untuk bayi yang baru lahir, botol bersaiz 2oz sudah memadai  kerana bayi kecil tidak minum susu dalam kuantiti yang banyak dan anda perlu perlu tukar botol susu setiap 3 bulan ataupun apabila terdapat kesan calar pada botol susu plastik.
 • Untuk bayi yang besar dan mula minum susu dalam kuantiti yang banyak setiap kali menyusu, anda boleh belikan botol susu bersaiz besar.
 • Apa yang paling penting, pilih botol susu yang sesuai dengan mulut bayi anda dan tahap perkembangannya supaya bayi merasa selesa ketika minum dan mengelakkan daripada berlaku kejadian tersedak susu.
6. Harga
Botol susu dan puting susu perlu ditukar dengan kerap. Botol susu perlu ditukar setiap 3 bulan, sementara puting susu perlu ditukar dengan lebih kerap terutamanya apabila anak anda sudah mempunyai gigi dan suka menggigit puting susu sehingga koyak.
 
Oleh itu, pilih botol susu dengan harga yang sesuai dengan bajet anda. Jangan sampai membebankan diri sendiri. Apa yang paling penting, anda pilih botol susu dan puting susu yang paling sesuai untuk anak anda.
 
Itulah dia 6 tips memilih botol susu yang ingin kami kongsikan pada hari ini. Sebagai seorang ibu, anda perlu tahu beberapa aksesori menyusu yang perlu anda beli di samping botol susu. Di antara aksesori yang diperlukan ialah:
 
 • Pencuci botol susu. Elakkan daripada membasuh botol susu dengan pencuci pinggan mangkuk
 • Berus mencuci botol susu
 • Sterilizer. Membasuh sahaja tidak mencukupi. Anda perlu sterilkan botol susu sekurang-kurangnya seminggu sekali.
Perkongsian ini sekadar memberi maklumat kepada semua mommz. Terutamanya new mommiz & mommiz to be.  Hanya sebagai info asas kepada semua . Semoga perkongsian ini memberi manfaat.
 
Mommiz nak tahu cara nak tambah susu badan dengan mudah? Mommiz consume je dengan Momiz. Momiz ni telah diformula khas untuk ibu – ibu yang ada anak kecil yang masih menyusu. Mommiz nak tahu banyak lagi tentang Momiz, tekan je link dekat bawah.